icon
Populære æteriske olier til en bedre søvn

Populære æteriske olier til en bedre søvn

Har du problemer med at sove om natten og søger en naturlig og effektiv måde at få bedre søvn og slappe mere af på? Æteriske olier være løsningen.

Æteriske olier er aromatiske forbindelser fra planter, og har været brugt i århundreder til at fremme afslapning, reducerer stress og forbedre søvn kvaliteten.

Her får du forskellige populære æteriske olier til bedre søvn, herunder lavendel, kamille, bergamot m.m. og hvordan disse olier kan bruges til søvn, så som aromaterapi, massageterapi eller som badetilsætningsstoffer.

 

De bedste æteriske olier til bedre søvn

Der findes mange æteriske olier der hjælper med at berolige, afslappe, reducere stress og kan gør det lettere for os at falde i søvn. Her er fem populære æteriske olier til at forbedre din søvn: 

  • Lavendel æterisk olie: Lavendel har været anerkendt i århundreder som en stærk beroligende duft. Lavendel foretrækkes ofte til stressrelaterede lidelser og angst, men har også vist sig effektivt når det kommer til søvnløshed. Når du bruger lavendel i diffusor eller påfører aromaen direkte på dit tøj, skaber der en beroligende stemning som kan reducerer stress og hjælpe til bedre søvn.
  • Mandarin æterisk olie: Mandarin har en frisk citrusagtig duft, der stimulerer sindet med energi uden overbelastning. Ved at blande mandarin med andre beroligende æteriske olier kan du skabe et afslappet miljø, der kan få dig til at sove bedre om natten. Mandarin æterisk olie bliver ofte brugt i professionelle spa-behandlinger for at hjælpe folk med at slappe af.
  • Sandeltræ æterisk olie: Sandeltræs aroma ligner cedertræs aroma - behagelig og trist - men sandeltræ har mere brune noter end cedertræets grønnere toner. Sandeltræ hjælper dig med bedre søvn ved at berolige nervesystemet og mindske symptomerne på angst samtidig med at du nyder dybe drifter af indlysende trygt komfort. Sandeltræs aroma bruger i aromaterapi til at fremkalde dybere afslapning end lavendel eller mandarin kan give alene.
  • Ylang Ylang æterisk olie: Ylang ylang er en delikat honninglignende blomst fra Sydeuropa skove. Dens aromatiske lugt gør kroppen dejlig afslappet, og har vist sig effektivt mod depression symptomer, tristhed og som hjælp til folk der lider af søvnløshed.
  • Rose Geranium æterisk olie: Rose geranium olien har et behagelig blomsterduft ligesom roseblade. Det er en beroligende aroman der beroliger både sind og krop som hjælper til at fremme en bedre og rolig søvn.

Se også: Bedste æteriske olier mod angst

 

Hvad er æteriske olier

Æteriske olier, også kendt som essentielle olier, er en type planteudtræk der er meget potente i koncentreret form. Olie der stammer fra planters blade, blomster, rødder, frø og bark og med fere medicinske egenskaber.

Æteriske olier har længe været brugt i alternativ medicin til at helbrede forskellige lidelser, reducere stress og forbedre søvnkvaliteten. Æterisk olie kan anvendes på mange måder, herunder aromaterapi, massageolier, i hudpleje, parfume, tilsætningsstoffer til badet eller endda som kosttilskud. 

Æteriske olier virker ved at udsende en aroma, der påvirker hjernens kemiske sammensætning. Når æteriske olier indåndes, trænger aromaen ind i membranerne i næsehulen og når hurtigt blodbanen, hvor deres komponenter cirkulerer rundt i kroppen. Nogle æteriske olier kan endda absorberes gennem huden, især når de anvendes som massageolier eller badetilsætningsstoffer. 

Når disse planteforbindelser trænger ind i hjernen, aktiverer de receptorer for visse kemiske stoffer. Dette ændrer derefter den kemiske balance i hjernen og medfører fysiske, mentale, emotionelle og psykologiske reaktioner. For eksempel kan lavendelolie stimulere produktionen af gamma-aminosmørsyre (GABA), et neurotransmitter, der er forbundet med afslapning og søvn. Derudover har flere undersøgelser vist at kamilleolie kan reducere stressniveauer og øge serotoninproduktionen for at fremme bedre søvn.

 

Fordele ved æteriske olier

Der er mange fordele ved at bruge æteriske olier til bedre søvn.

De urte-baserede ingredienser hjælpe med at berolige sanserne, hvilket gør det lettere for en person at falde i søvn. Mange æteriske olier som lavendel, mynte og citron lavendel stimulerer deres indbydende duft til at mindske stress og øge følelser af afslapning.

Flere undersøgelser vist, at regelmæssig brug af æteriske olier til søvnforstyrrelser kan reducere behovet for medicinering samt styrker immunsystemet. 

Derudover fremmer aromaterapi produktionen af sundhedsfremmende neurotransmittere som serotonin og melatonin. Serotonin stimulerer kroppens naturlige insomni-bekæmpende mekanisme, mens melatonin påvirker sovecyklussen positivt ved at reducere dagslyset synapseaktivitet, der hindrer os fra at falde i søvn eller holde os vågne hele natten. Ud over disse to vigtige kemikalier giver mange æteriske olietyper en rigdom af antioxidanter som Vitamin E og C-Ester sammen med anti-inflammatoriske forbindelser der arbejder sammen for at lindre træthed, hovedpine eller muskelspasmer forbundet med stress - alle faktorer der påvirker din evne til at sove godt. 

Endelig hjælper æteriske olier med at skabe et mere behageligt miljø der fremmer søvnhygiejne - et omfattende system designet specielt til bedring af ens søvnoplevelse.er.

 

Måder at bruge æteriske olier på for at opnå en roligere nattesøvn

Æteriske olier kan bruges i diffusorer der sender damp med naturlig duft i luften. Diffusoren kan indstilles på en timer for at slukke fuldstændig for lyset når du går i seng. 

Brug af massageolier til behandling af muskelspændinger eller ømhed kan være lige så effektiv som andre former for massage. De æteriske olier i massageolien vil hjælpe med at reducere mental stress og fysisk ubehag, der har negative virkninger på kvaliteten af din søvn.

Olier som lavendel, mynte og rose har en beroligende effekt på kroppen. Olien skal gnides ind i huden et par minutter før sengetid for bedste resultat; dette kan hjælpe dig med at slappe helt af og falde hurtigere i søvn når tiden er kommet. 

Endelig er aroma roll-ons, shower steamer og badetilsætningsstoffer en populær metode til at give en bedre nattesøvn. Dette skyldes den store mængde æteriske olier som findes i disse produkter. Når olien blandes med vandet i badekarret, frigives dufterne fra olien direkte ind i rummet for et beroligende miljø. Lige som massageolierne skal du bruge enten lavendel-, citron- eller vanille-baserede badeprodukter før sengetid.

Hvordan du kan bruge krystal kugler mod stress

Hvordan du kan bruge krystal kugler mod stress

Ideer til hvordan du kan bruge krystal kugler mod stress, ved at krystaller hjælper med at slappe af og frigøre negative følelser, så du bedre kan håndtere stress i dit liv.
Læs mere
find de bedste æteriske olier mod angst

Bedste æteriske olier mod angst

Find svar på de bedste æteriske olier mod angst og oliernes virkninger på kroppen, så du forstår hvordan du sikkert kan bruge æterisk olie i dit daglige liv.
Læs mere
find krystaller der kan ændre dit held

6 Krystaller der kan ændre dit held

Her får du et par ideer til krystaller der kan ændre dit held. Krystaller der giver held og lykke ved hjælpe at bringe positive forandringer ind i dit liv.
Læs mere